Заедно с Унгария, Сърбия и Турция е заложено ускорено изграждане на

...
Заедно с Унгария, Сърбия и Турция е заложено ускорено изграждане на
Коментари Харесай

До 2030 година ще бъде изграден вторият граничен жп преход с Турция

Заедно с Унгария, Сърбия и Турция е заложено ускорено създаване на втори граничен жп преход при Лесово, на границата с Република Турция, при период до 2030 г. Това съобщи министърът на превоза и известията в оставка Георги Гвоздейков, който взе присъединяване в петъчния парламентарен надзор.

Министър Гвоздейков отговори на въпрос от народния представител от " Българска социалистическа партия за България " Кристиан Вигенин, който изиска информация за това на какъв стадий е реализацията на задачите, заложени в подписан меморандум сред България и Турция, за създаване на втора железопътна връзка сред двете страни по направление Ямбол-Елхово-Одрин. 

Министър Гвоздейков уточни, че в интервала 2021-2023 година са извършени редица срещи сред представители на двете страни, а по плана е основана и работна група. 

" В рамките на работната група са обсъждани планувани действия по плана, както проучвания на технико-икономически параметри на предпроектните изследвания на територията на България. В осъществяване на поетите задължения и подписания меморандум за съгласие сред Република България и Република Турция за създаване на втори железопътен граничен преход сред Ямбол и Одрин, от българска страна е извършена открита процедура на 12 септември м.г. и е подписан контракт с предмет на активност " Изготвяне на прединвестиционни изследвания с предложение за разновидности, разбор, разноски, изгоди, трафик, прогнози и потенциал за създаване на жп линия по посоки Ямбол – Елхово – Лесово – границата с Република Турция ".

Сключеният контракт е на стойност 525 хиляди лв. без ДДС и е със период на осъществяване 12 календарни месеца, считано от датата на пускане. Финансирането по този контракт е обезпечено напълно със средства на Национална компания " Железопътна инфраструктура " (НКЖИ). През декември 2023 година, по самодейност на НКЖИ, подкрепена от Министерството на защитата и Министерството на превоза и известията, подхващат дейности за включване на жп сектора в TNT мрежата, за обезпечаване на възможност за следващо финансиране на реализация на плана със средства от Европейския съюз. Очаква се допълнението да залегне в идната актуализация в регламента за развиване на TNT ", изясни министърът на превоза в оставка. 

Гвоздейков увери, че откакто жп линията Ямбол – Елхово – Лесово – границата с Република Турция стане позволена за финансиране от Европейския съюз, НКЖИ ще предприеме дейности за кандидатстване за обезпечаване на европейско финансиране по реализацията на този план.

" В средата на 2023 година секторът стана част от мрежата на националните военно-транспортни коридори, а на база на това Европейската комисия смята предлагането на българската страна за включването му в TNT мрежата за задоволително, определяйки го като допринасящо за военната подвижност сред двете страни членки на НАТО ", сподели още Гвоздейков. 
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР